Lead by Presence - systemisch perspectief

Systemisch perspectief

Het analytisch perspectief is het heersende perspectief in deze wereld: situaties analyseren door naar de feiten te kijken. Een minstens zo interessant perspectief is het systemische perspectief: situaties onderzoeken door naar de onderlinge dynamieken te kijken.

Tijdens opstellingen kregen we vaak de vraag: hoe kijken jullie in zo’n opstelling? We ontwikkelden een reeks masterclasses om vanuit systemisch perspectief te leren kijken naar verschillende thema’s.  

Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

Wat leer je tijdens de masterclasses?

Vaak proberen we issues analytisch op te lossen, maar bij een complex systeem (zoals wij als individu, team en organisatie zijn) werkt dat niet altijd. Voordat je het weet ben je symptomen aan het bestrijden in plaats van de werkelijke oorzaak aan te pakken. Vaak is dat voelbaar in de energie: dingen gaan moeizaam en kosten meer energie dan nodig. In die gevallen is het raadzaam om naar de onderlinge verbindingen in de onderstroom te kijken.

In deze eendaagse masterclass worden de belangrijkste wetten van een systemisch perspectief uitgelegd en makkelijk toepasbaar gemaakt voor de dagelijkse praktijk. Want als je weet waar het in de onderstroom vastloopt, kun je het immers vrij eenvoudig weer laten stromen. Wanneer je de systemische principes leert volgen, zal je meer flow ervaren en moeitelozer impact maken!

Drie varianten

Tijdens onze drukbezochte masterclasses Systemisch Perspectief het afgelopen jaar merkten we dat er verschillende thema’s voorbij kwamen waarop deelnemers met een systemische bril willen leren kijken.

Waar sommige deelnemers het willen inzetten voor meer persoonlijke of professionele flow, zetten anderen het in voor interne organisatie vraagstukken. De systemische principes zijn altijd en overal hetzelfde, maar de context en uitwerking kunnen steeds anders zijn. Dat is de reden dat we verschillende thema’s zijn gaan clusteren zodat  we de masterclasses nog beter kunnen toespitsen op specifieke behoeften.

Vanaf nu bieden we de masterclass daarom aan in drie varianten: systemisch perspectief voor persoonlijk leiderschap, systemisch perspectief voor spreken en systemisch perspectief voor organisaties.

Lead by Presence - systemisch perspectieff
Lead by Presence - systemisch perspectief

Systemisch perspectief voor persoonlijk leiderschap

In deze masterclass sta jij centraal. Je leert hoe je de onderstroom kunt onderzoeken vanuit jouw persoonlijke leven. Je bent altijd onderdeel van een groter systeem, of dit nu is vanuit je familie, werk of sociaal.

Wanneer je ervaart dat dingen of relaties niet helemaal lekker lopen, kun je kijken hoe je vanuit de onderstroom meer flow kunt creëren.

We nemen je mee in de logica van de systemische principes en laten je zien hoe je deze kunt toepassen in dagelijkse situaties van jouw leven.

Wellicht herken je de volgende uitdagingen:

 • Je hebt vaak het gevoel dat je voor bepaalde dingen heel hard moet werken
 • Je merkt dat je steeds tegen bepaalde blokkades, overtuigingen of patronen aanloopt
 • Je hebt te maken met relaties die je veel energie kosten of waarbij de balans niet helemaal goed voelt
 • Je wilt onderzoeken hoe je jouw plek goed in kunt nemen en meer aanwezig kunt zijn
 • Je wilt onderzoeken wat er écht speelt in interacties en hoe je (weer) verbinding kunt maken

Systemisch perspectief voor persoonlijk leiderschap is voor iedereen, die meer flow wil ervaren in zijn of haar leven, minder wil ploeteren en vanuit een nieuw perspectief naar het leven wil leren kijken.

Na deze dag zijn niet direct je problemen opgelost, maar heb je wel een nieuwe bril om er op een andere manier naar te kijken.

Lead by Presence - systemisch perspectief

Systemisch perspectief voor spreken

Wil je onderzoeken wat de onderstroom voor jou kan betekenen in het spreken?

In deze masterclass staat jouw rol als spreker centraal: of dit nu is op een podium, in de boardroom, tijdens een meeting of in gesprek met een klant. Wanneer je spreekt, wil je jouw plek goed kunnen innemen en echt kunnen spreken vanuit aanwezigheid.

De masterclass geeft je de inzichten en handvatten hoe een systemisch perspectief jou kan helpen de beste spreker in jezelf naar boven te halen.

Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass
Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

Wellicht herken je de volgende uitdagingen:

 • Je hebt de skills van het spreken best goed onder de knie, maar je loopt tegen dieperliggende patronen aan
 • Je merkt dat er bepaalde overtuigingen in de weg zitten om echt je plek in te nemen tijdens het spreken
 • Ondanks dat het spreken je redelijk goed af gaat, merk je dat je vaak leegloopt of dat het je (te)veel energie kost
 • Je hebt vaak het gevoel dat de verbinding mist met je publiek, jezelf of je verhaal 
 • Je zit tijdens het spreken vaak in je hoofd, waardoor het niet helemaal vanuit jou lijkt te komen

Systemisch perspectief voor spreken is geschikt voor iedereen die moeitelozer impact wil maken en meer flow wil ervaren tijdens het spreken.

  Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

  Systemisch perspectief voor organisaties

  In deze masterclass leren we je het systemisch perspectief toe te passen op jouw rol binnen de organisatie. Binnen organisaties kijken we vaak met een analytische bril. Wanneer onderlinge relaties niet lekker lopen of projecten stroef gaan, loont het om de situatie, waar je tegen aan loopt, ook eens te bekijken vanuit een systemisch perspectief. Door te onderzoeken wat er gaande is in de onderstroom, kun je beweging creëren. Neem je de juiste plek in? Is de balans tussen geven en nemen kloppend? Welke patronen spelen zich af?

  We geven je concrete handvatten en inzichten om te onderzoeken wat zich afspeelt in de onderstroom in persoonlijke situaties, waar je tegen aan loopt in je rol als leidinggevende, ondernemer of HR professional.

  Wellicht herken je de volgende uitdagingen:

  • Je bent ondernemer of leidinggevende en je voelt dat je jouw plek beter zou kunnen innemen (bijv. binnen de organisatie, met je compagnon(s) of met samenwerkingspartners)
  • Je merkt dat de interactie met bepaalde teamleden of collega’s niet lekker loopt.
  • Je hebt het idee dat er vaak ruis op de lijn zit en snapt niet goed waardoor dat komt.
  • Je wilt weten hoe je sneller beweging kunt krijgen in projecten, die nu moeizaam gaan.

   Systemisch perspectief voor organisaties is geschikt voor ondernemers en/of leidinggevenden die een beslissende rol hebben binnen een organisatie of een team. Ook voor HR professionals is deze masterclass zinvol.

   Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

   Praktisch

   De masterclasses systemisch perspectief vinden plaats in Vogelenzang of Hilversum. De dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur inclusief lunch. De prijs voor de eendaagse masterclass is € 375,- ex btw. 

   De masterclasses zijn los te volgen of als verschillende modules. 

   September

   22 SEPTEMBER Systemisch Perspectief voor persoonlijk leiderschap

   DeWorkShopRuimte in Utrecht.

   November

   10 November Systemisch Perspectief voor organisaties

   Oohm in Vogelenzang

   December

   20 December Systemisch Perspectief voor spreken

   DeworkshopRuimte in Utrecht

   Inschrijven    Factuurgegevens

    Over de trainer

    Katinka heeft sinds 2010 in haar vak als trainer en coach op het gebied van persoonlijk leiderschap en communicatie meer dan honderden professionals bij verschillende bedrijven en teams begeleid om moeitelozer impact te maken vanuit hun eigen authenticiteit.

    De afgelopen jaren heeft zij zich verder verdiept in systemisch werk aangezien je als professional pas echt moeiteloos impact kunt maken als je ook gebruik maakt van de systemische principes. Je maakt immers als professional ook altijd onderdeel uit van een groter geheel. Of dat nu een team, een organisatie of het publiek in een zaal is. Katinka is opgeleid door Elmer Hendrix en Barbelo Uijtenbogaardt als familie- en organisatie-opsteller en houdt er van om systemische inzichten op een praktische manier toe te passen. Daarvoor heeft ze nu samen met Joni de masterclass ‘Systemisch perspectief’ ontwikkeld. 

    .Lead by Presence - systemisch perspectief - over de trainer

    Testimonials

    Jaap Duin MSc.

    Psycholoog

    De training systmisch perspectief was een enorm waardevolle aanvulling op de gereedschapskist die ik als psycholoog in de loop der jaren gevuld heb. Door te focussen op de onderliggende principes, krijg je een helder begrip van de kern van systemisch werk. Daarmee verval je niet in voorgestudeerde zinnetjes en trucjes, en hou je de weg vrij om als professional de kennis in jóuw manier van werken te integreren.

    Hoogst aanbevolen voor professionals die gewend zijn met een analytische bril te kijken naar problemen: de systemische blik is minstens zo efficient!

    Hester Slegt

    Talent Development Specialist

    Systemische wetmatigheden werden heel helder uitgelegd. Met een systemische bril leren kijken naar patronen die zich blijven aandienen, hier een interventie op loslaten, om vervolgens weer flow te creëren. Ik wist niet, dat het (werk)leven, eigenlijk zo simpel kon zijn.

    Karine van den Noort

    Ondernemer & Communicatie Expert

    Tijdens de Masterclass Systemisch Perspectief leerde ik hoe je patronen in teams en organisaties kan ontdekken én hoe je hier aanpassingen in kan doen. En ik ben volkomen gefascineerd. Wat is er nog een wereld te winnen, zeker ook voor communicatieadviseurs.

    Een enorme verrijking voor mij persoonlijk en voor mijn vakmanschap!

    Let’s talk

    Een belafspraak maken is zo geregeld! Fijn als je alvast wat informatie in kan vullen voorafgaand aan het gesprek. Je wordt dan binnen twee werkdagen teruggebeld door iemand van ons team.