Benieuwd naar ons persoonlijk leiderschapsprogramma Leiderschap in Flow? Klik hier!

Lead by Presence - systemisch perspectief

Systemisch perspectief

Het heersende perspectief in de wereld is het analytisch perspectief: we analyseren situaties door naar feiten te kijken. Minstens zo interessant is het systemische perspectief: het onderzoeken van situaties door naar onderstroom te kijken. Minder vanuit het hoofd, meer vanuit gevoel. 

Wanneer je kennis hebt over de systemische wetten én ze kunt toepassen, kun je meer flow creëren in werksituaties, relaties en je leven. 

Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

Wat leer je tijdens de masterclasses?

Vaak proberen we issues analytisch op te lossen, maar bij een complex systeem (zoals wij als individu, team en organisatie zijn) werkt dat niet altijd. Voordat je het weet ben je symptomen aan het bestrijden in plaats van de werkelijke oorzaak aan te pakken. Vaak is dat voelbaar in de energie: dingen gaan moeizaam en kosten meer energie dan nodig. In die gevallen is het raadzaam om naar de onderlinge verbindingen in de onderstroom te kijken.

In deze eendaagse masterclass worden de belangrijkste wetten van een systemisch perspectief uitgelegd en makkelijk toepasbaar gemaakt voor de dagelijkse praktijk. Want als je weet waar het in de onderstroom vastloopt, kun je het vrij eenvoudig weer laten stromen. Wanneer je de systemische principes leert volgen, zal je meer flow ervaren en moeitelozer impact maken!

Twee varianten

Tijdens onze drukbezochte masterclasses Systemisch Perspectief het afgelopen jaar merkten we dat er verschillende thema’s voorbij kwamen waarop deelnemers met een systemische bril willen leren kijken.

Waar sommige deelnemers het willen inzetten voor meer persoonlijk leiderschap, zetten anderen het in voor meer professionele flow. De systemische principes zijn altijd en overal hetzelfde, maar de context en uitwerking kunnen steeds anders zijn. Daarom bieden we de masterclass aan in twee varianten: Systemisch Perspectief – persoonlijke context en Systemisch Perspectief – professionele context.

Lead by Presence - systemisch perspectieff
Lead by Presence - systemisch perspectief

Systemisch perspectief – persoonlijke context

In deze masterclass sta jij centraal. Je leert hoe je de onderstroom kunt onderzoeken vanuit jouw persoonlijke leven. Je bent altijd onderdeel van een groter systeem, of dit nu is vanuit je familie, werk of sociaal.

Wanneer je ervaart dat dingen of relaties niet helemaal lekker lopen, kun je kijken hoe je vanuit de onderstroom meer flow kunt creëren.

We nemen je mee in de logica van de systemische principes en laten je zien hoe je deze kunt toepassen in dagelijkse situaties van jouw leven.

Wellicht herken je de volgende uitdagingen:

 • Je hebt vaak het gevoel dat je voor bepaalde dingen heel hard moet werken
 • Je merkt dat je steeds tegen bepaalde blokkades, overtuigingen of patronen aanloopt
 • Je hebt te maken met relaties die je veel energie kosten of waarbij de balans niet helemaal goed voelt
 • Je wilt onderzoeken hoe je jouw plek goed in kunt nemen en meer aanwezig kunt zijn
 • Je wilt onderzoeken wat er écht speelt in interacties en hoe je (weer) verbinding kunt maken

Systemisch perspectief – persoonlijk leiderschap is voor iedereen, die meer flow wil ervaren in zijn of haar leven, minder wil ploeteren en vanuit een nieuw perspectief naar het leven wil leren kijken.

Na deze dag zijn niet direct je problemen opgelost, maar heb je wel een nieuwe bril om er op een andere manier naar te kijken.

Lead by Presence - systemisch perspectief
Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

Systemisch perspectief – professionele context

In deze masterclass leren we je het systemisch perspectief toe te passen op jouw rol binnen je werk of organisatie. In zakelijke context kijken we vaak met een analytische bril. Wanneer onderlinge relaties niet lekker lopen of projecten stroef gaan, loont het om de situatie, waar je tegen aan loopt, ook eens te bekijken vanuit een systemisch perspectief. Door te onderzoeken wat er gaande is in de onderstroom, kun je beweging creëren. Neem je de juiste plek in? Is de balans tussen geven en nemen kloppend? Welke patronen spelen zich af?
We geven je concrete handvatten en inzichten om te onderzoeken wat zich afspeelt in de onderstroom in persoonlijke situaties, waar je tegen aan loopt in je rol als leidinggevende, ondernemer of HR professional.

Wellicht herken je de volgende uitdagingen:

 • Je bent ondernemer of leidinggevende en je voelt dat je jouw plek beter zou kunnen innemen (bijv. binnen de organisatie, met je compagnon(s) of met samenwerkingspartners)
 • Je merkt dat de interactie met bepaalde teamleden of collega’s niet lekker loopt.
 • Je hebt het idee dat er vaak ruis op de lijn zit en snapt niet goed waardoor dat komt.
 • Je wilt weten hoe je sneller beweging kunt krijgen in projecten, die nu moeizaam gaan.

  Systemisch perspectief – professionele context is geschikt voor ondernemers en/of leidinggevenden die een beslissende rol hebben binnen een organisatie of een team. Ook voor HR professionals is deze masterclass zinvol.

  Lead by Presence - systemisch perspectief - wat leer je tijdens de masterclass

  Praktisch

  De masterclasses systemisch perspectief vinden plaats in Vogelenzang / Haarlem of Hilversum.

  De dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur inclusief lunch. De investering voor de eendaagse masterclass inclusief een heerlijke vegetarische lunch is € 375,- ex btw. 

  Juni

  21 juni Systemisch Perspectief | professionele context | door Katinka en Joni

  Bij Oohm in Vogelenzang

  September

  12 september Systemisch Perspectief | professionele context | door Katinka en Joni

  Bij Oohm in Vogelenzang

  Inschrijven   Factuurgegevens

   Over de trainer

   Katinka heeft sinds 2010 in haar vak als trainer en coach op het gebied van persoonlijk leiderschap en communicatie meer dan honderden professionals bij verschillende bedrijven en teams begeleid om moeitelozer impact te maken vanuit hun eigen authenticiteit.

   De afgelopen jaren heeft zij zich verder verdiept in systemisch werk aangezien je als professional pas echt moeiteloos impact kunt maken als je ook gebruik maakt van de systemische principes. Je maakt immers als professional ook altijd onderdeel uit van een groter geheel. Of dat nu een team, een organisatie of het publiek in een zaal is. Katinka is opgeleid door Elmer Hendrix en Barbelo Uijtenbogaardt als familie- en organisatie-opsteller en houdt er van om systemische inzichten op een praktische manier toe te passen. Daarvoor heeft ze nu samen met Joni de masterclass ‘Systemisch perspectief’ ontwikkeld. 

   .Lead by Presence - systemisch perspectief - over de trainer

   Testimonials

   Jaap Duin MSc.

   Psycholoog

   De training systemisch perspectief was een enorm waardevolle aanvulling op de gereedschapskist die ik als psycholoog in de loop der jaren gevuld heb. Door te focussen op de onderliggende principes, krijg je een helder begrip van de kern van systemisch werk. Daarmee verval je niet in voorgestudeerde zinnetjes en trucjes, en hou je de weg vrij om als professional de kennis in jóuw manier van werken te integreren.

   Hoogst aanbevolen voor professionals die gewend zijn met een analytische bril te kijken naar problemen: de systemische blik is minstens zo efficient!

   Hester Slegt

   People & Culture Manager

   Systemische wetmatigheden werden heel helder uitgelegd. Met een systemische bril leren kijken naar patronen die zich blijven aandienen, hier een interventie op loslaten, om vervolgens weer flow te creëren. Ik wist niet, dat het (werk)leven, eigenlijk zo simpel kon zijn.

   Karine van den Noort

   Ondernemer & Communicatie Expert

   Tijdens de Masterclass Systemisch Perspectief leerde ik hoe je patronen in teams en organisaties kan ontdekken én hoe je hier aanpassingen in kan doen. En ik ben volkomen gefascineerd. Wat is er nog een wereld te winnen, zeker ook voor communicatieadviseurs.

   Een enorme verrijking voor mij persoonlijk en voor mijn vakmanschap!

   Let’s talk

   Een belafspraak maken is zo geregeld! Fijn als je alvast wat informatie in kan vullen voorafgaand aan het gesprek. Je wordt dan binnen twee werkdagen teruggebeld door iemand van ons team.