Benieuwd naar ons persoonlijk leiderschapsprogramma Leiderschap in Flow? Klik hier!

Lead by Presence - Julika Marijn

Julika Marijn

Julika Marijn is veelzijdig en heeft een interessant profiel als leiderschaps- en sprekerscoach. Als coach helpt ze je om je eigen leiderschap, verhaal én stem krachtig neer te zetten binnen het veld waar je gehoord wilt worden. Of dit nu jouw organisatie, een podium of een andere arena is, met Julika zit je goed om hiermee aan de slag te gaan.

Verhaal Julika

Als kind stond ik tussen de schuifdeuren al toneelstukjes op te voeren en liedjes te zingen. Het klassieke voorbeeld. Ik bedacht toneelstukjes waar mijn klasgenootjes in konden spelen en ik vertelde ze vervolgens wat ze ‘moesten doen’. Ik regisseerde ze, zou ik nu zeggen.

Maar van dat woord had ik toen nog nooit gehoord. Het was voor mij dan ook knip en klaar dat ik naar de theaterschool zou gaan. Ik verhuisde van Utrecht naar Amsterdam en ik studeerde af aan de Academie voor Kleinkunst. Toch vond ik die vijf jaar op school soms ook een bumpy road. De feedback die je elke dag over je performance kreeg, voelde vaak als te beoordelend en was niet altijd even opbouwend. In mijn coachingsessies en trainingen is daarom de liefdevolle blik essentieel. Ik geloof dat een mens daar meer van gaat excelleren dan van een té kritische blik.

Na de theaterschool speelde ik rollen en presenteerde ik voor televisie. Maar na een reis naar India kan ik de roep terug naar het theater niet meer ontwijken. Ik maakte mijn eerste solovoorstelling over de filosofisch en spirituele dagboeken van Etty Hillesum. Daarna volgde andere one-women shows die ik zelf schrijf, bedenk en speel in theaters door het land. Mijn voorstellingen zijn meestal geïnspireerd op vrouwenlevens; krachtvrouwen die hun eigen weg en stem zoeken. Zo gaf ik onder andere stem aan o.a Etty Hillesum, Lady Di en Helene Kröller-Müller. Dit zijn hele ondernemingen waar ik met hart en ziel aan werk.

Coaching - Lead by Presence - Julika Marijn
Coaching - Lead by Presence - Julika Marijn

Ik vind het geweldig om met mijn eigen voorstelling op tournee te zijn. Mensen vinden het vaak heel romantisch maar op het podium staan is ook gewoon hard werken. Iedere avond heb ik het weer opnieuw waar te maken. Ook als ik een mindere dag heb. En bij iedere voorstelling moet je jezelf ook weer min of meer opnieuw zien uit te vinden. Je ‘bent’ er dus nooit. Het is een on-going proces. Juist doordat het mij ook allemaal niet is komen aanwaaien kan ik mensen goed begeleiden op het pad naar hun podium.

Want wat je in je ‘gewone leven’ tegenkomt met jezelf, kom je meestal ook tegen wanneer je spreekt voor publiek. Het werkt dus als een spiegel. Mijn ervaring is dat het proces om tot een goede presentatie te komen ook werkt als een snelkookpan voor persoonlijke groei. Ik schuw de diepte dan ook niet wanneer ik met mensen werk. Soms zet ik daarbij technieken uit de ‘voice-dialogue’ methode in. Je onderzoekt dan welke (vaak beperkende) stem er in jou aan het woord is en hoe je daar losser van kunt komen. Zo ontstaat er steeds meer ruimte om vanuit je ‘vrije ruimte’ aanwezig te zijn voor publiek. Op die reis naar India heb ik me verdiept in ademtechnieken en die zet ik nog steeds veel in op stressvolle momenten. Die technieken zijn krachtige instrument dat je anytime kunt inzetten. Ter voorbereiding maar ook tijdens je presentatie.

Ook ben ik geregeld dagvoorzitter op een event wat weer net even een andere expertise met zich meebrengt. Al met al heb ik in de loop van de jaren door veel ervaring en een goedgevulde toolkit opgebouwd. Tools die mij geholpen hebben of me nog altijd helpen. Die ik graag deel met anderen. Lead by Presence is een nieuw avontuur waar ik graag onderdeel van ben en met liefde mijn expertise deel.

Aan de slag?

Een belafspraak is zo geregeld! Fijn als je voorafgaand aan het gesprek alvast wat informatie kunt invullen. Je wordt binnen twee werkdagen door ons gebeld.