“Waarom zou je in vredesnaam een familieopstelling doen voor je professionele groei?”

Toen ik jaren geleden startte in mijn coachingspraktijk met familieopstellingen zag ik menig klant een wenkbrauw optrekken: dat heb ik toch niet nodig? Of: mijn hulpvraag heeft toch niets met mijn familie te maken? En toch hielp ik – dank voor het vertrouwen – de laatste 9 jaar menig professional met opstellingen. Met vragen over: ruimte innemen, conflicten in de zakelijke sfeer, onzekerheden, nieuwe kansen onderzoeken, angst in public speaking, nieuwe uitdagingen in werk, en zelfs met de aandelenverdeling!

DOOR JONI BAIS

Hoe zit dat dan? Wanneer doe je een (familie)opstelling voor je professionele groei?

1. Situaties van ‘toen en daar’ worden vaak onbewust geprojecteerd op het ‘hier en nu’. Voorbeeld: je komt elke keer in de clinch met een zakenpartner of je wordt dusdanig getriggerd door een collega. Soms zit er dan onbewust een link met je systeem van herkomst. Deze kan heel letterlijk zijn (je herkent je dominante vader in je dominante collega), maar het kan ook wat meer ‘verstopt’ zitten, waardoor je het zelf niet direct herkent. Dit kan super interessant zijn om zo hardnekkige patronen aan te kijken.

2. In opstellingen hoeft niet altijd je familie opgesteld te worden. Je kunt ook zaken als ‘geld’, ‘het bedrijf’ of ‘je wijze zelf’ opstellen. Een opstelling geeft interessante informatie die je niet kan bedenken. Wat veel stof tot nadenken geeft!

3. Hoe meer je opgeruimd bent, hoe groter je bijdrage kan zijn. Soms kan het zinvol zijn om privé issues aan te gaan met een opstelling (bijvoorbeeld in combi met coaching) Zodat je deze situatie uit het verleden die steeds veel aandacht van je vraagt kan verwerken of afsluiten. Om zo weer de weg vrij te maken voor je professionele pad en wat je hier te doen hebt.

4. De persoon die mij opleidde zei ooit: Joni, ik kan 8 gesprekken voeren en dat heeft dan dezelfde uitkomst als één opstelling… Kortom: de impact is groot! Dat is ook mijn ervaring omdat je niet alleen met het individu werkt maar met het hele systeem eromheen.

5. Last but not least: vanwege de magie die je ervaart tijdens een opstelling. Na al die jaren blijf ik mij verwonderen over de kracht van opstellingen en ook het feit dat iedereen intuïtief is en dit gewoon kan.